

South Bay Science Symposium 2013:

Adaptive Management in Action

Tuesday, July 16, 2013 Agenda and speaker list

- 8:15 Registration and coffee
- 8:30 10 Year Anniversary Science Tribute (15 minutes)
- 8:45 Welcome and Review of Phase 1 Key Uncertainties (15 minutes)

 John Bourgeois, Executive Project Manager

 Laura Valoppi, Lead Scientist

Session 1: Sediment Dynamics – (85 minutes)

Moderator: Pat Showalter, Santa Clara Valley Water District

- 9:00 Introduction of topic
- 9:05 Dave Schoellhamer, USGS Does Central Valley runoff control sediment supply to South San Francisco Bay?
- 9:20 Evyan Borgnis, SFU Sediment Dynamics and Vegetation Recruitment in Newly Restored Salt Ponds
- 9:35 Bruce Jaffe, USGS Restoration with Accelerated Sea Level Rise—Sediment Limited?
- 9:50 Eric Mruz, USFWS Getting ahead of Sea Level Rise: use of upland fill material
- 10:05 Discussion (20 minutes)

10:25 Break (15 minutes)

Session 2: Mercury Remobilization and Bioaccumulation (85 minutes)

Moderator: Laura Valoppi, U.S. Geological Survey

- 10:40 Introduction of topic
- 10:45 Josh Ackerman, USGS The South Bay Mercury Project: Using Biosentinels to Monitor Effects of Wetland Restoration for the South Bay Salt Pond Restoration Project
- 11:00 Darrel Slotton, UC Davis The South Bay Mercury Project: Using Small Fish in Alviso Slough to Monitor Downstream Effects of Wetland Restoration in the South Bay Salt Ponds

- 11:15 *Mark Marvin DiPasquale*, *USGS* An Examination of Mercury Mobilization and Transformation Associated With Wetland Restoration in South San Francisco Bay
- 11:30 *John Bourgeois, SCC* Changes in Management of Pond A8 in Response to Mercury Results
- 11:45 Discussion (20 minutes)

12:05 Lunch— and view posters (55 minutes) lunch on your own; meals for purchase will be provided

Session 3: Bird Use of Pond Habitats (100 minutes)

Moderator: Anne Morkill, U.S. Fish and Wildlife Service

- 1:00 Introduction of topic
- 1:05 John Takekawa, USGS Waterbird Response to Pond Management
- 1:20 *Catherine Burns*, *SFBBO* California Gull Population Growth and Response to Pond A6 Breach
- 1:35 *Christina Donehower, SFBBO* Monitoring Western Snowy Plovers in South Bay Salt Ponds: recent results and future research needs
- 1:50 Jana Sokale, Consultant Balancing Waterbird Protection and Public Access
- 2:05 *Cheryl Strong, USFWS* Changes in Management of Ponds in Response to Bird Research Results
- 2:20 Discussion (20 minutes)
- 2:40 Break (15 minutes)

Session 4: Bird Use of Islands (85 minutes)

Moderator: Cheryl Strong, U.S. Fish and Wildlife Service

- 2:55 Introduction of topic
- 3:00 *Alex Hartman, USGS* Factors Influencing Breeding Waterbird Use of Islands in San Francisco Bay
- 3:15 *Lacy Smith, USGS* Migratory and Wintering Waterbird Use of Islands within the South Bay Salt Ponds
- 3:30 Stacy Moskal, USGS Response of Waterbirds to Salt Pond Enhancements and Island Creation in the San Francisco Bay
- 3:45 *John Krause, CDFW* E12-E13 Design Revisions, Informed by Science, Implemented in Design and Construction: Island Design and foraging/roosting enhancements
- 4:00 Discussion (20 minutes)

4:20 Summary (20 minutes):

What we have learned and where we are going. *John Bourgeois* and *Laura Valoppi*

4:40 - 7:00 pm Reception and poster session